پاپایا
![]()
پاپایا یا پاپایه (نام علمی: Carica papaya)؛ میوهای است با درخت بومی مناطق حارهای قاره آمریکا که اکنون در بسیاری مناطق حارهای از جمله هند، آفریقای جنوبی، سری لانکا و فیلیپین کشت میشود. درختی است کوچک دارای یک ساقه به ارتفاع ۴ تا ۱۰ متر و برگهایی بزرگ به ابعاد ۵۰ تا ۷۰ سانتی است. اندازه میوه آن۱۵ تا۴۵ سانت در طول و قطر آن۱۰ الی ۳۰ سانت بوده و رنگ آن موقعی که رسیده باشد زرد کهربایی تا کمی نارنجی است.
- گروه: طالبیها
- مکان: نواحی گرمسیری
- انواع: پاپایه زرد، پاپایه سبز، پاپایه سرخ
محتویات
- ۱ خاستگاه و توزیع
- ۲ معرفی
- ۳ ارزش غذایی
- ۴ کشت پاپایا در ایران
- ۵ منابع
خاستگاه و توزیع
پاپایا گیاه بومی آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی است[۱][۲] و بومی سراسر جزایر واقع در دریای کاریب، فلوریدا و چند کشور آفریقا شدهاست. این محصول کشاورزی در هند، استرالیا، مالزی، اندونزی، فیلیپین، ایالات متحده و هاوایی نیز رشد میکند.[۱]
معرفی
پاپایا (papaya = fruta bomba = lechosa = tree melon = (in Australia) pawpaw = papaw) با طعم خوب و حالت لطیفی که دارد در سالادِ میوه بسیار فوقالعادهاست. از پاپایا پوره نیز تهیه میکنند. همچنین پوست کردن و خارج کردن دانههای پاپایا آسان است. پاپایههای هاوایی از نوع مکزیکی آن معمول تر و خوشمزه ترند. نوع زرد آن که راحتتر ثمر میدهد به محض رسیدن آماده خوردن است و بهتر است خنک مصرف شود. نوع سبز پاپایه در اتاقهای حرارتی پس از چند روز به عمل میآید و آمادهٔ خوردن میشود. مردم جنوب شرق آسیا پاپایهٔ سبز را پس از خرد کردن و پختن داخل سالاد میریزند.
ارزش غذایی
| مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
|---|---|
| انرژی | ۱۷۹ کیلوژول (۴۳ کیلوکالری) |
| کربوهیدراتها | ۱۰٫۸۲ g |
| قندها | ۷٫۸۲ g |
| فیبر | ۱٫۷ g |
| چربی | ۰٫۲۶ g |
| پروتئین | ۰٫۴۷ g |
| ویتامین آی معادل | ۴۷ میکروگرم (۵٪) |
| - بتاکاروتن | ۲۷۴ میکروگرم (۳٪) |
| - لوتئین و زآکسانتین | ۸۹ μg |
| ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۲۳ میلیگرم (۲٪) |
| ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۲۷ میلیگرم (۲٪) |
| ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۳۵۷ میلیگرم (۲٪) |
| پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۱۹۱ میلیگرم (۴٪) |
| اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۳۸ میکروگرم (۱۰٪) |
| ویتامین C | ۶۲ میلیگرم (۱۰۳٪) |
| ویتامین E | ۰٫۳ میلیگرم (۲٪) |
| ویتامین K | ۲٫۶ میکروگرم (۲٪) |
| کلسیم | ۲۰ میلیگرم (۲٪) |
| آهن | ۰٫۲۵ میلیگرم (۲٪) |
| منیزیم | ۲۱ میلیگرم (۶٪) |
| منگنز | ۰٫۰۴ میلیگرم (۲٪) |
| فسفر | ۱۰ میلیگرم (۱٪) |
| پتاسیم | ۱۸۲ میلیگرم (۴٪) |
| سدیم | ۸ میلیگرم (۰٪) |
| روی | ۰٫۰۸ میلیگرم (۱٪) |
| لیکوپن | ۱۸۲۸ µg |
|
پیوند به پایگاه داده وزارت کشاورزی ایالات متحده درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |
|
کشت پاپایا در ایران
پاپایا در ایران به صورت عمده کشت نمیشود، بلکه به صورت اندک در استان سیستان و بلوچستان و خیلی کم در استان هرمزگان و برخی استانهای دیگر مانند یزد و بوشهر کشت میشود. به گفته سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان، سطح زیر کشت پاپایا در این استان مجموعاً به ۲۵ هکتار میرسد.
|
| |
| برش مقطعی پاپایا | |
| آرایهشناسی | |
|---|---|
| فرمانرو: | گیاه |
| (طبقهبندینشده): | گیاهان گلدار |
| (طبقهبندینشده): | دولپهایهای نو |
| (طبقهبندینشده): | رزیدها |
| راسته: | کلمسانان |
| تیره: | خربزهدرختیان |
| سرده: | خربزه درختی |
| Species: | C. papaya |
| نام علمی | |
|
Carica papaya کارل لینه[۱]
|
|
- ۹۸/۰۶/۱۵
- ۴۲ نمایش