خارگیل
خارگیل (نام علمی: Durio) (در متون طب سنتی دُریان، دوریان) میوهٔ گیاهی با نام علمی خارگیل سموری (Durio zibethinus) متعلق به تیرهٔ پنیرکیان (Malvaceae) و راستهٔ پنیرکسانان است که طول آن به سی سانتیمتر و قطر آن به پانزده سانتیمتر میرسد و وزن آن یک تا سه کیلوگرم است؛ شکل آن گرد و گاه کشیده و پوستهٔ آن پوشیده از خار و به رنگ سبزقهوهای و رنگ گوشتهٔ آن زرد کمرنگ است و دارای بویی خاص و شدید (از نظر برخی مطبوع و برخی نامطبوع) است به طوری که در مالزی ورود آن به هواپیما و برخی هتلها ممنوع شده است. این میوه بومی اندونزی و مالزی و برونئی است.
ارزش خوراکی
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۶۱۵ کیلوژول (۱۴۷ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۲۷٫۰۹ گرم |
فیبر | ۳٫۸ گرم |
چربی | ۵٫۳۳ گرم |
پروتئین | ۱٫۴۷ گرم |
آب | ۶۵ گرم |
ویتامین آ | ۴۴ IU |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۳۷۴ میلیگرم (۲۹٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۲ میلیگرم (۱۳٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۱٫۰۷۴ میلیگرم (۷٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۲۳ میلیگرم (۵٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۳۱۶ میلیگرم (۲۴٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۳۶ میکروگرم (۹٪) |
ویتامین C | ۱۹٫۷ میلیگرم (۳۳٪) |
کلسیم | ۶ میلیگرم (۱٪) |
آهن | ۰٫۴۳ میلیگرم (۳٪) |
منیزیم | ۳۰ میلیگرم (۸٪) |
منگنز | ۰٫۳۲۵ میلیگرم (۱۶٪) |
فسفر | ۳۹ میلیگرم (۶٪) |
پتاسیم | ۴۳۶ میلیگرم (۹٪) |
سدیم | ۲ میلیگرم (۰٪) |
روی | ۰٫۲۸ میلیگرم (۳٪) |
Link to Full Report from the USDA National Nutrient Database
IU: یکای بینالمللی |
خارگیل خام دارای ۶۵٪ آب، ۲۷٪ کربوهیدرات (شامل ۴٪ فیبر غذایی)، ۵٪ چربی و ۱٪ پروتئین است. ۱۰۰ گرم خارگیل خام یا تازهٔ یخزده ۳۳ درصد از نیاز روزانهٔ تیامین و مقدار متوسط دیگر ویتامینهای گروه ب، ویتامین ث و منگنز (۱۵ تا ۲۰ درصد نیاز روزانه) را فراهم میکند.
- ۹۸/۰۶/۱۷
- ۵۱ نمایش