گریپفروت
گریپفروت (انگلیسی: grapefruit) میوهای از خانواده مرکبات با پوست زردرنگ (گاهی سبز رنگ) و مزه ترش مایل به تلخی است (گاهی شیرین نیز میتواند باشد) گریپفروت احتمالاً از پیوند پرتقال و دارابی به دست آمدهاست.[۱]
این میوه دارای ویتامینها و ریزمغذیهای مختلف به ویژه ویتامین ث (۴۰ درصد نیاز روزانه بدن در ۱۰۰ گرم) است. همچنین دارای اسید سیتریک، فیبری به نام پکتین، قند (۸٫۶۱ گرم در صد گرم) است. نوع سرخ و صورتی آن آنتیاکسیدان مفیدی به نام لیکوپن در خود دارند. کاهش کلسترول، کمک به متابولیسم بدن برای سوزاندن چربیهای اضافی، جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه و اثر بازدارنده در سرطان پروستات و روده بزرگ با توجه به خصوصیات آنتیاکسیدانی قوی و همینطور وجود فلاونوئیدی به نام نارژینین، از دیگر خواص این میوه است،[۲] گریپ فروت را براساس رنگ گوشت آن به سه دسته سفید، صورتی و سرخ تقسیم میکنند.
این میوه را در زبان انگلیسی «میوه خوشهای» (grape+fruit) مینامند، زیرا به شکل خوشه به مقدار زیادی حتی تا دوازده تا بر روی شاخه میروید (مانند انگور). دم کرده گلهای گریپ فروت برای رفع تب مؤثر اسیت.
گریپ فروت در درمان کماشتهایی، اختلالات مفصلی و عفونتهای ریوی، تشنج، بند آمدن ادرار، سوءهاضمه، سرماخوردگی و زخمهای عفونی، کمبود قند و مواد حیاتی، خارش، بواسیر و خونریزی آن مؤثر است.[۳]
عصاره هسته گریپ فروت خواص فوقالعاده دارویی قوی دارد.
گریپ فروت در حال حاضر در چین، هند، خاورمیانه و در ایران هم در شمال و هم جنوب پرورش داده میشود.[۴]
محتویات
-
۱ چه زمانی گریپ فروت خورده شود؟
- ۱.۱ چربی سوزی:
- ۱.۲ ماسک صورت:
- ۱.۳ کاهش فشارخون:
- ۲ تولید
- ۳ تولیدکنندگان عمده
- ۴ ارزش غذایی
- ۵ منابع
چه زمانی گریپ فروت خورده شود؟
بهترین زمانی گه می توانید گریپ فروت را بخورید ضبح ها می باشد به این دلیل که کم کالری بوده و به دلیل داشتن اب زیاد گرسنگی و تشنگی را در طول روز از بین می برد.
چربی سوزی:
فیبر موجود در گریپ فروت و داشتن هورمون تنظیم کننده گوارش می توان از آن استفاده کرد.برای چربی سوزی بهتر است نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی مصرف شود .
ماسک صورت:
پیش از مصرف برای تست عدم حساسیت کمی از ان را روی سطح پوست خود به مدت 20 دقیقه قرار دهید تا از حساسیت داشتن نسبت به آن مطمئن شوید.
گریپ فروت دارای ویتامین های A و C و انتی اکسیدان می باشد که از پیری زودرس جلوگیری می کند.
کاهش فشارخون:
به دلیل ذاشتن پتاسیم بالا می تواند باعث کاهش فشارخون در افراد شود.
توجه داشته باشید مصرف گریپ فرود با داروهای فشار خون خطرناک می باشد.[۵]
تولید
در سال ۲۰۰۷ آمریکا با یک میلیون و ۵۸۰ هزار تن تولید سالانه بزرگترین تولیدکننده گریپفروت و دارابی (پومیلو) بود و پس از آن چین با ۵۴۷ هزار تن، آفریقای جنوبی، مکزیک و سوریه در ردههای بعدی قرار داشتند. در سال ۲۰۰۷ تولید گریپ فروت در ایران ۴۸ هزار تن بودهاست.
تولیدکنندگان عمده
ده تولیدکننده عمدهٔ گریپفروت و پومیلو در سال ۲۰۰۷ | ||||
---|---|---|---|---|
کشور | تولید (به تن) | پانویس | ||
![]() |
۱٬۵۸۰٬۰۰۰ |
|
||
![]() |
۵۴۷٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۴۳۰٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۳۹۰٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۲۹۰٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۲۴۵٬۰۰۰ | * | ||
![]() |
۱۸۹٬۰۰۰ |
|
||
![]() |
۱۷۸٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۱۷۶٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۱۷۵٬۰۰۰ | F | ||
World | 5061023 | A | ||
No symbol = official figure, P =
official figure, F = FAO estimate، * = Unofficial/Semi-official/mirror
data, C = Calculated figure A = Aggregate (may include official,
semi-official or estimates); Source: Food And Agricultural Organization of United Nations: Economic And Social Department: The Statistical Division |
ارزش غذایی
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۱۳۸ کیلوژول (۳۳ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۸٫۴۱ g |
قندها | ۷٫۳۱ g |
فیبر | ۱٫۱ g |
چربی | ۰٫۱۰ g |
پروتئین | ۰٫۶۹ g |
آب | ۹۰٫۴۸ g |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۳۷ میلیگرم (۳٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۲۰ میلیگرم (۱٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۲۶۹ میلیگرم (۲٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۲۸۳ میلیگرم (۶٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۰۴۳ میلیگرم (۳٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۱۰ میکروگرم (۳٪) |
ویتامین C | ۳۳٫۳ میلیگرم (۵۶٪) |
ویتامین E | ۰٫۱۳ میلیگرم (۱٪) |
کلسیم | ۱۲ میلیگرم (۱٪) |
آهن | ۰٫۰۶ میلیگرم (۰٪) |
منیزیم | ۹ میلیگرم (۲٪) |
منگنز | ۰٫۰۱۳ میلیگرم (۱٪) |
فسفر | ۸ میلیگرم (۱٪) |
پتاسیم | ۱۴۸ میلیگرم (۳٪) |
روی | ۰٫۰۷ میلیگرم (۱٪) |
Link to USDA Database entry درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |