گلابی
گُلابی (فارسی شرقی: ناک که در گذشته به آن اَمرود،[۲] اَرمود،[۳] نیز گفته میشد) درختی است گلدار از رده دولپهایها، از خانواده گلسرخیان و از زیر خانواده مالیده(Maloideae) میباشد.

در این جنس حدود۸۰۰ گونه وجود دارد که بعضی از گونههای معروف شامل communis, persica, pyrifolia, syriaca و ussuriensis وجود دارد. گلابی معمولی یا گلابی اروپایی از گونه communis میباشد که میوههای آبدار با دانههای سنگی دارد و اغلب شکل کشیده دارد.
اما انواع دیگری از گلابی وجود دارند که به گلابی آسیایی معروف است که شکل آنها شبیه سیب است. در منابع آلمانی منشأ گلابی را درکوههای البرز ذکر کردهاند. انواع مختلف گونه وحشی آن در جنگلهای گیلان و مازندارن وجود دارد که در زبان گیلکی اربه خوج و سنگ خوج و در زبان مازندرانی به سِتِکا معروفاند.
گلابی درختی برگریز میباشد که در شرایط آب وهوایی مناطق سرد جهان، جایی که زمستانهای سرد باعث برطرف شدن نیاز سرمایی زمستان آن میشود قابل پرورش و کشت است. میوهٔ این گیاه از لحاظ گیاهشناسی پوم است و جزء میوههای کاذب بهشمار میآید. میوه گلابی معمولی عمر انباری کوتاهی دارد به همین دلیل باید قبل از رسیدن کامل برداشت شود تا بتوان به راحتی به بازار رساند.
گلابی اروپایی که در شمال ایران میروید، میوهای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی است.
محتویات
- ۱ هسته گلابی
- ۲ کشورهای تولیدکننده
- ۳ ارزش خوراکی
- ۴ منابع
- ۵ پیوند به بیرون
هسته گلابی
![]() |
این بخش به هیچ منبع و مرجعی استناد نمیکند. |
گلابی میوهای زنگولهای شکل است که در محدوده رنگهای سبز، زرد، قهوهای، قرمز یا ترکیبی از این رنگها وجود دارد. این میوه زیبا سرشار از پتاسیم، ویتامینها و مواد معدنی میباشد. از ۳۰ گونه گلابی در جهان وجود دارد و به صورت پخته، کمپوت شده یا خام مصرف میشود. دانه گلابی برای انسان خطرناک است. دانه به نیز مانند دانه گلابی در همین دسته قرار میگیرد و میوه به بهتر است به صورت پخته مصرف شود وگرنه خطرناک است.
کشورهای تولیدکننده
کشور | تولید) | یادداشت | ||
---|---|---|---|---|
![]() |
۱۵٬۲۳۱٬۸۵۸ |
|
||
![]() |
۷۳۸٬۰۸۵ |
|
||
![]() |
۷۳۶٬۶۴۶ |
|
||
![]() |
۷۰۴٬۲۰۰ | F | ||
![]() |
۴۷۳٬۴۰۰ |
|
||
![]() |
۳۸۲٬۰۰۰ | F | ||
![]() |
۳۸۰٬۰۰۳ |
|
||
![]() |
۳۶۸ ۴۹۵ |
|
||
![]() |
۳۲۲٬۹۰۰ | گلابی آسیایی and گلابی اروپایی | ||
![]() |
۳۰۷٬۸۲۰ |
|
||
![]() |
۳۰۷٬۲۷۰ |
|
||
World | ۲۲٬۷۳۱٬۰۸۷ | A | ||
No symbol = official figure, F = FAO estimate, A = Aggregate (may include official, semi-official, or estimates); Source: Food And Agricultural Organization of United Nations: Economic And Social Department: The Statistical Division |
ارزش خوراکی
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۲۴۲ کیلوژول (۵۸ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۱۵٫۴۶ g |
قندها | ۹٫۸۰ g |
فیبر | ۳٫۱ g |
چربی | ۰ g |
پروتئین | ۰٫۳۸ g |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۱۲ میلیگرم (۱٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۲۵ میلیگرم (۲٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۱۵۷ میلیگرم (۱٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۰۴۸ میلیگرم (۱٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۰۲۸ میلیگرم (۲٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۷ میکروگرم (۲٪) |
ویتامین C | ۴٫۳ میلیگرم (۷٪) |
کلسیم | ۹ میلیگرم (۱٪) |
آهن | ۰٫۱۷ میلیگرم (۱٪) |
منیزیم | ۷ میلیگرم (۲٪) |
فسفر | ۱۱ میلیگرم (۲٪) |
پتاسیم | ۱۱۶ میلیگرم (۲٪) |
روی | ۰٫۱۰ میلیگرم (۱٪) |
درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |