نارنگی
نارنگی (نام علمی: Citrus tangerina) (در فارسی افغانستان: کینو) یکی از میوهها از تیره مرکبات است. نارنگی نسبت به پرتقال کوچکتر است، و مزهٔ ترش و شیرینتری دارد.
در پزشکی سنتی ایرانی طبع این میوه را سرد و تر میدانند و برای آن خواصی چون «مفرح قلب، رافع خفقان، صفرابُر و فرونشاننده لهیب معده و کبد» نام میبرند. این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچهها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است.[۱]
یکی از قدیمیترین انواع نارنگی موسوم به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت میشدهاست.[۲] امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید میشود.[۳]
نارنگی دارای ویتامینهای A، B1، B2، C پروتئین، چربی، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، کلسیم است. نارنگی به خاطر داشتن مقدار فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوههایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن مؤثر است.[۱]
ارزش غذایی
ویتامین آ | ۴۲۰ آی. یو |
---|---|
کربوهیدرات | ۳۴/۱۳ گرم |
فیبر رژیمی | ۸/۱ گرم |
پروتئین | ۸۱/۰ گرم |
تیامین (ویتامین B1) | 0/6 میلیگرم |
نیاسین (ویتامین B3) | 0/37 میلیگرم |
ویتامین B6 | 0/08 میلیگرم |
ویتامین C | 27 میلیگرم |
کلسیم | ۳۷ میلیگرم |
آهن | ۱۵/۰ میلیگرم |
منیزیم | ۱۲ میلیگرم |
فسفر | ۲۰ میلیگرم |
پتاسیم | ۱۶۶ میلیگرم |
سدیم | ۲ میلیگرم |
روی | ۰۷/۰ میلیگرم |
چربی | ۳/۰ گرم |
کالری | ۴۴ کیلوکالری |
میزان تولید

نارنگی، ماندرین، نارنگی یافا ده تولیدکنندۀ اول در سال ۲۰۰۷ (هزار تن) |
|
---|---|
![]() |
۱۵٬۱۸۵ |
![]() |
۱٬۹۷۴ |
![]() |
۱٬۲۰۶ |
![]() |
۱٬۰۶۶ |
![]() |
۱٬۰۴۲ |
![]() |
۷۷۸ |
![]() |
۷۴۸ |
![]() |
۷۴۴ |
![]() |
۷۰۲ |
![]() |
۶۷۰ |
![]() |
۶۴۰ |
بقیه | ۴٬۱۵۶ |
تولید جهانی | ۲۷٬۸۶۹ |
منبع: فائو (FAO),[۴] |
- ۹۸/۰۶/۲۱
- ۳۰ نمایش