نارنگی
![]()
نارنگی (نام علمی: Citrus tangerina) (در فارسی افغانستان: کینو) یکی از میوهها از تیره مرکبات است. نارنگی نسبت به پرتقال کوچکتر است، و مزهٔ ترش و شیرینتری دارد.
در پزشکی سنتی ایرانی طبع این میوه را سرد و تر میدانند و برای آن خواصی چون «مفرح قلب، رافع خفقان، صفرابُر و فرونشاننده لهیب معده و کبد» نام میبرند. این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچهها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است.[۱]
یکی از قدیمیترین انواع نارنگی موسوم به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت میشدهاست.[۲] امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید میشود.[۳]
نارنگی دارای ویتامینهای A، B1، B2، C پروتئین، چربی، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، کلسیم است. نارنگی به خاطر داشتن مقدار فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوههایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن مؤثر است.[۱]
ارزش غذایی
| ویتامین آ | ۴۲۰ آی. یو |
|---|---|
| کربوهیدرات | ۳۴/۱۳ گرم |
| فیبر رژیمی | ۸/۱ گرم |
| پروتئین | ۸۱/۰ گرم |
| تیامین (ویتامین B1) | 0/6 میلیگرم |
| نیاسین (ویتامین B3) | 0/37 میلیگرم |
| ویتامین B6 | 0/08 میلیگرم |
| ویتامین C | 27 میلیگرم |
| کلسیم | ۳۷ میلیگرم |
| آهن | ۱۵/۰ میلیگرم |
| منیزیم | ۱۲ میلیگرم |
| فسفر | ۲۰ میلیگرم |
| پتاسیم | ۱۶۶ میلیگرم |
| سدیم | ۲ میلیگرم |
| روی | ۰۷/۰ میلیگرم |
| چربی | ۳/۰ گرم |
| کالری | ۴۴ کیلوکالری |
میزان تولید
| نارنگی، ماندرین، نارنگی یافا ده تولیدکنندۀ اول در سال ۲۰۰۷ (هزار تن) |
|
|---|---|
|
|
۱۵٬۱۸۵ |
|
|
۱٬۹۷۴ |
|
|
۱٬۲۰۶ |
|
|
۱٬۰۶۶ |
|
|
۱٬۰۴۲ |
|
|
۷۷۸ |
|
|
۷۴۸ |
|
|
۷۴۴ |
|
|
۷۰۲ |
|
|
۶۷۰ |
|
|
۶۴۰ |
| بقیه | ۴٬۱۵۶ |
| تولید جهانی | ۲۷٬۸۶۹ |
|
منبع: فائو (FAO),[۴] |
|
- ۹۸/۰۶/۲۱
- ۳۳ نمایش