سیبزمینی
سیبزمینی یا به فارسی افغانستان کَچالو یا به فارسی تاجیکستان کرتوشکا گیاهی است از تیرهٔ سیبزمینیان که دارای برگهای مرکب و بریده و گلهای سفید یا بنفش است. میوهٔ آن کوچک، کروی، قرمز، سته و سمی است؛ ولی تجهٔ (ریشهٔ سطحی) خوراکی دارد که حاوی اندوختهٔ نشاستهٔ زیادی است.
نزدیک به ۴۰۰۰ نوع سیب زمینی از جمله انواع تجاری معمولی وجود دارد که هر کدام از آنها دارای ویژگیهای خاص کشاورزی یا آشپزی هستند.[۱]
محتویات
- ۱ گیاهشناسی
- ۲ تاریخچه
- ۳ تولید
- ۴ خواص غذائی و داروئی
- ۵ سمیت
- ۶ پانویس
- ۷ منابع
- ۸ جستارهای وابسته
گیاهشناسی
سیبزمینی با نام علمی سولانوم تیوبروزوم از نظر گیاهشناسی به خانواده سولاناسه(Solanaceae) تعلق دارد که در این خانواده، گیاهان مهم دیگری نظیر گوجهفرنگی، بادنجان و فلفل نیز وجود دارند. گلهای سیبزمینی پنج قسمتی (۵ گلبرگ بهم چسبیده و ۵ کاسبرگ بهم چسبیده است). تعداد پرچمها نیز ۵ است که بهم متصل شده و یک لولهٔ بساکی را ساختهاند و مادگی از وسط آن خارج شدهاست. این گیاه دارای رقمهای مختلف است که آنها را به زودرس، دیررس و میانهرس تقسیم میکند و برحسب استفاده این گیاه به سیبزمینی خوراکی، علوفهای و صنعتی (جهت استفاده الکل یا نشاسته یا قند) تقسیم میشود.
بر اساس مطالعات انجام شده گونههای مختلف سیبزمینی از شیلی تا جنوب ایالات متحده و از سطح دریا تا ارتفاع ۴۸۰۰ متری پراکنده شدهاند اما در اینگونهها از نظر مورفولوژیکی یا به عبارت دیگر تیپ گیاه، برگ، گل و غیره تنوع زیادی مشاهده میشود. در سیبزمینی تعداد کروموزوم پایه درجنس سولانوم، دوازده میباشد. سیبزمینی گیاهی علفی و چندساله است، اما در کشاورزی به عنوان یک گیاه یکساله مورد کشت و کار قرار میگیرد. این گیاه معمولاً از طریق غدههای بذری تکثیر میشود و از جوانههای روی غده بذری انشعابات و اندامهای هوایی ایجاد میشود و ریشهها از پریموردیای روی جوانهها بوجود میآیند. روی این انشعابات و اندامهای هوایی، ساقه، شاخ و برگ، استولون، ریشه، گل آذین و نیز نسل بعدی غدهها شکل میگیرد. البته سیبزمینی از طریق کشت سلول، مریستم، بافت، جوانه، اجزای غده، بذر حقیقی، برگ یا برشهای ساقه نیز ممکن است تکثیر شود.[۲]
تاریخچه
دانشمندان آمریکایی به این نتیجه رسیدهاند که سرمنشأ کلیه انواع سیب زمینیهای امروزی را میتوان به یک گیاه واحد که بیش از هفت هزار سال قبل در پرو کشت شد ردگیری کرد.*[۱]
سیب زمینی در حوالی سال ۱۵۷۰ توسط فاتحان اسپانیایی از آمریکای جنوبی به اسپانیا منتقل شد و کشت آن در سراسر اروپا رواج یافت. سیب زمینی بعداً توسط مستعمره نشینهای بریتانیایی به آمریکای شمالی منتقل شد.
سیب زمینی نخستین بار توسط سرجان ملکم در اواسط پادشاهی فتحعلیشاه قاجار به ایران آورده شدهاست، برای همین در ابتدا به آن «آلوی مَلکَم» میگفتند. نخستین جایی که در ایران سیب زمینی کاشته شد، روستای پشند در استان البرز بودهاست.[۳] به همین دلیل همچنان سیب زمینی پشندی در ایران معروف است.
تولید
تولید جهانی سیب زمینی – ۲۰۱۶ | |
---|---|
کشور | میلیون تن |
![]() |
۹۹٫۱
|
![]() |
۵۶٫۲
|
![]() |
۴۳٫۸
|
![]() |
۳۱٫۱
|
![]() |
۲۱٫۸
|
![]() |
۲۰٫۰
|
World
|
۳۷۶٫۸
|
Source: FAOSTAT of the United Nations[۴]
|
در سال ۲۰۱۶، تولید جهانی سیب زمینی برابر ۳۷۷ میلیون تن بودهاست که چین
با ۲۶٪ بیشترین سهم را در تولید این محصول داشتهاست. سایر تولیدکنندگان
اصلی هند، روسیه، اکراین و ایالات متحده بودهاند.
خواص غذائی و داروئی
سیب زمینی سرشار از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین آ) است که وقتی پخته میشود به آسانی جذب میشود. ساقه و برگهای سیب زمینی حاوی ماده سمی بنام سولانین است، بنابراین نباید آن را مصرف کرد.
مهمترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاستهاست که معمولاً ۹ تا ۲۵ درصد آن را تشکیل میدهد، از این رو برای تأمین انرژی ماده مفیدی است که نسبت به غلات کمتر تحت تأثیر آفات قرار میگیرد و پرورش آن آسانتر است.
سیب زمینی تقویتکننده قلب، محکمکننده لثه، مسکن درد و زخم معده است. سیب زمینی در بین سبزیجات حاوی ویتامین ث بالایی است و برای تأمین ویتامین ث مورد نیاز برای جلوگیری از خونریزی لثه مفید است، ولی نکته بسیار مهم این است که در اثر ماندن در انبار و پخت نامناسب مقدار زیادی از ویتامین ث آن به هدر میرود. سیب زمینی علاوه بر ویتامین ث حاوی مواد مفید دیگری مثل پتاسیم، فسفر، آهن و منیزیم است.
سیب زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین ب۶ است. یک فنجان سیب زمینی پخته ۲۱ درصد ب۶ مورد نیاز روزانه شما را تأمین میکند. میدانید که بسیاری از آنزیمهای بدن خصوصاً آنهایی که در تبدیلات پروتئینی درگیر هستند به ب۶ محتاج هستند، در نتیجه برای تولید سلولهای جدید احتیاج به ب۶ داریم. ب۶ برای ورزشکاران بسیار حیاتی است و به آمادگی و بازسازی بدنشان کمک میکند. پس بهتر است حتماً در رژیمشان از آن استفاده کنند. ب۶ در جلوگیری از سرطان نیز مفید است. پس بهتر است بزرگسالان و افراد مسن حداقل هفتهای یک بار سیب زمینی را جایگزین دیگر مواد نشاستهای کنند.
سیب زمینی به خصوص تازه و پوست نکنده آن حاوی مقادیری پروتئین و ویتامین به خصوص ویتامین ث است. سیب زمینی اگر برای مدتی طولانی انبار شده یا برای مصرف پوست کنده شده باشد تا حدودی خواص غذایی خود را از دست میدهد. با این حال سیب زمینی سرخ کرده همچنان حاوی پتاسیم و ویتامین ث است. ویتامین ث یک آنتیاکسیدان است و به تولید پروتئینی به نام «کلاژن» که تشکیل دهنده استخوان، غضروف مفاصل، عضلات و رگهای خونی است کمک میکند. سیب زمینی مهمتر از هر چیز منبع نشاسته (کربوهیدرات) و همچنین مقداری مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم است. سایر خواص سیب زمینی:
- سیب زمینی ادرار را زیاد میکند، در نتیجه برای کلیه و مثانه مفید است.
- سیب زمینی حاوی آنزیمهایی است که برای التیام زخمهای معده بسیار مفید است و برای تسکین مواضع متورم خارجی، پخته آن را گرم بر روی محل آسیب دیده میگذارند که موجب التیام خواهد شد.
- ضماد خام آن را روی محل سوختگی و پلک ورم کرده میگذارند (البته باید کاملاً استریل باشد) و بسیار تسکین دهندهاست[نیازمند منبع]
.
سمیت
سیب زمینیها دارای ترکیبات سمی هستند که گلیکو آلکالوئید نامیده میشوند که مهمترین آنها سولانین و چاکونین میباشند. سولانین در سیبزمینی با ظاهر شدن رنگ سبز به ویژه در قشر زیر پوست آن مشخص میشود. مقدار زیاد این سم موجب مسمومیت میشود که با نشانههایی نظیر سوزش گلو، حالت تهوع و تعریق شدید و نفستنگی همراه است. سیبزمینی را باید همواره در جای خنک و تاریک نگاه داشت و به هنگام مصرف نیز قسمتهای سبزرنگ را دور انداخت.[۵] وجود مقدار زیادی از مادهای به نام سولانین دلیل سبزشدن سیب زمینی است. این ماده که سمی است میتواند روی سیستم مرکزی اعصاب تأثیر بگذارد؛ بنابراین سیب زمینی سبز شده را به هیچ شکلی مصرف نکنید- ۹۸/۰۶/۲۳
- ۴۲ نمایش