کنگر فرنگی
کنگر فرنگی یا انگینار (نام علمی: Cynara scolymus) که در منابع طب سنتی ایرانی ارده شاهی نامیده میشود، نوعی گیاه یکساله و بومی جنوب اروپا و کنارهٔ مدیترانه است. غنچهٔ این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آبپز پخته میشود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در انگلیسی به آن آرتیچوک میگویند.[۱] کنگر فرنگی یا آرتیشو گیاهی است علفی که در ایران نیز پرورش داده میشود و در طب جدید عصارهٔ آن به صورت آمپول یا قطره به نام کوفیتول تجویز میشود.
ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیمها، کافئیک اسید، اوژنول…
محتویات
- ۱ شرایط نگهداری
- ۲ مصارف درمانی
- ۳ ارزش غذایی
- ۴ روش و مقدار مصرف
- ۵ زیانها
- ۶ جستارهای وابسته
- ۷ منابع
شرایط نگهداری
نور مورد نیاز: این گیاه باید در برابر نور زیاد خورشید قرار بگیرد.
آب مورد نیاز: این گیاه باید هفتهای سه بار آبیاری شود.
البته آبیاری زیاد این گیاه باعث پوسیدگیِ ریشۀ آن میشود.
خاک مورد نیاز: خاک این گیاه باید ترکیبی از خاک رس و شن حاصلخیز با زهکشی و مواد کافی باشد.
دمای مورد نیاز: این گیاه باید در روز در دمای ۲۰ تـا ۲۴ درجۀ سانتیگراد و در شب باید در دمای ۱۳ درجۀ سانتیگراد نگهداری شود.
مصارف درمانی
- افزایش ترشح صفرا از کبد؛
- تقویت اَعمال کبد؛
- جلوگیری از تجمع چربی در سلولهای کبدی؛
- تحریک کلیه در دفع اوره و کلسترول؛
- پایین آوردن کلسترول و تریگلیسیریدِ خون؛
- درمان یرقان، قولنج کبدی، سنگ کیسهٔ صفرا، و آب آوردن شکم؛
- درمان سنگ کلیه، قولنج کلیه، درمان ازدیاد اورهٔ خون؛
- درمان بیماریهای پوستیِ خارشدار؛
- تببُر؛
- مؤثر در درمان رماتیسم و یبوست.
ارزش غذایی
ارزش غذایی ۱۲۰ گرم کنگر فرنگی: ۶۴ کالری ، ۱۴.۳ گرم کربوهیدرات ، پروتئین ۳.۵ گرم ، ۰.۴ گرم چربی ، ۱۰.۳ گرم فیبر ، ۱۰.۷ میکروگرم ویتامین B12 (27 درصد DV) ، ۱۷.۸ میکروگرم ویتامین K (22 درصد DV) ، ۸.۹ میلی گرم ویتامین C (15 درصد DV) ، ۵۰.۴ میلی گرم منیزیم (۱۳ درصد DV) ، ۰.۳ میلی گرم منگنز (۱۳ درصد DV) ، ۳۴۳ میلی گرم پتاسیم (۱۰ درصد DV) ، [۲]
روش و مقدار مصرف
۱– برگههای کنگر فرنگی را پس از پختن به مصرف میرسانند.
۲– میتوان ۳۰ تا ۱۰۰ گرم شیرهٔ تازهٔ برگ کنگر فرنگی را گرفت، با مقداری
شربت مطبوع مخلوط کرد و صبح و ظهر و شب هر بار پیش از هر غذا، یکسومِ آن
را تناول کرد.
۳– میتوان ۱۰ گرم برگ آرتیشو را در ۴ لیوان آب جوش دم کرد و صبح و ظهر و شب پیش از هر غذا دو استکان با کمی شکر تناول نمود.
زیانها


- ۹۸/۰۶/۲۵
- ۴۳ نمایش