گشنیز
گشنیز نوعی سبزی با نام علمی Coriandrum sativum است. این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد. اغلب گشنیز تولیدی ایران که حدوداً ۶۵ درصد کل کشور میباشد در شهرستان نهاوند استان همدان و بقیه در شهرستانهایی نظیر اقلید و... برداشت میشود[نیازمند منبع].
محتویات
-
۱ کاربرد
- ۱.۱ برگ و ساقه
- ۱.۲ دانه
- ۱.۳ ریشه
- ۱.۴ کاربردهای دارویی
- ۲ ارزش غذایی
- ۳ منابع
کاربرد
برگ و ساقه
در ایران از برگ و ساقه گشنیز به عنوان سبزیجات خوردنی استفاده میشود.
دانه
در هند از تخم گشنیز به عنوان یکی از ادویهجات مهم استفاده میگردد.تخم گشنیز، ادویهای است که عطر قوی دارد و از آن در آشپزی ایرانی استفاده میشود. در طب سنتی هم از آن استفاده میکنند. در ایران از تخم گشنیز برای تصفیه خون و استفاده در شیرینیجات خانگی بهره میبرند.
ریشه
ریشه گشنیز در آشپزی، بهویژه آشپزی تایلند مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای دارویی
این گیاه در کاهش اضطراب و بیخوابی مورد استفاده قرار میگیرد. اثر ادرارآوری این گیاه در انسان، باعث کاهش فشار خون، دفع سنگهای کلیه و مثانه، رفع تجمع آب در بافتها(اِدم) میگردد.[نیازمند منبع]
ارزش غذایی
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۹۵ کیلوژول (۲۳ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۳٫۶۷ g |
قندها | ۰٫۸۷ |
فیبر | ۲٫۸ g |
چربی | ۰٫۵۲ g |
پروتئین | ۲٫۱۳ g |
آب | ۹۲٫۲۱ g |
ویتامین آی معادل | ۳۳۷ میکروگرم (۳۷٪) |
- بتاکاروتن | ۳٬۹۳۰ میکروگرم (۳۶٪) |
- لوتئین و زآکسانتین | ۸۶۵ μg |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۶۷ میلیگرم (۵٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۱۶۲ میلیگرم (۱۱٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۱٫۱۱۴ میلیگرم (۷٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۵۷ میلیگرم (۱۱٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۱۴۹ میلیگرم (۱۱٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۶۲ میکروگرم (۱۶٪) |
ویتامین C | ۲۷ میلیگرم (۴۵٪) |
ویتامین E | ۲٫۵ میلیگرم (۱۷٪) |
ویتامین K | ۳۱۰ میکروگرم (۲۹۵٪) |
کلسیم | ۶۷ میلیگرم (۷٪) |
آهن | ۱٫۷۷ میلیگرم (۱۴٪) |
منیزیم | ۲۶ میلیگرم (۷٪) |
منگنز | ۰٫۴۲۶ میلیگرم (۲۱٪) |
فسفر | ۴۸ میلیگرم (۷٪) |
پتاسیم | ۵۲۱ میلیگرم (۱۱٪) |
سدیم | ۴۶ میلیگرم (۲٪) |
روی | ۰٫۵ میلیگرم (۵٪) |
Link to USDA Database entry درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |


- ۹۸/۰۶/۲۵
- ۴۱ نمایش