گل کلم
گل کلم (فارسی شرقی:گل پی) از سبزیجات میباشد که گل آن بیشترین استفاده را دارد و ساقه و برگهای آن دور ریخته میشود. این گیاه به واسطه بذر کشت میشود.
محتویات
- ۱ ارزش غذایی
-
۲ گونههای گیاهشناسی
- ۲.۱ ایتالیایی
- ۲.۲ شمال غربی اروپا دوسالانه
- ۲.۳ شمالی اروپا سالانه
- ۲.۴ آسیا
-
۳ رنگها
- ۳.۱ سفید
- ۳.۲ نارنجی
- ۳.۳ سبز
- ۳.۴ رنگ ارغوانی
- ۴ آشپزی
- ۵ جستارهای وابسته
- ۶ منابع
- ۷ پیوند به بیرون
ارزش غذایی

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۱۰۳ کیلوژول (۲۵ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۵ g |
قندها | ۱٫۹ g |
فیبر | ۲ g |
چربی | ۰٫۳ g |
پروتئین | ۲ g |
آب | ۹۲ g |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۵ میلیگرم (۴٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۶ میلیگرم (۴٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۰٫۵۰۷ میلیگرم (۳٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۰٫۶۶۷ میلیگرم (۱۳٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۱۸۴ میلیگرم (۱۴٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۵۷ میکروگرم (۱۴٪) |
ویتامین C | ۴۸ میلیگرم (۸۰٪) |
ویتامین K | ۱۵٫۵ میکروگرم (۱۵٪) |
کلسیم | ۲۲ میلیگرم (۲٪) |
آهن | ۰٫۴۲ میلیگرم (۳٪) |
منیزیم | ۱۵ میلیگرم (۴٪) |
فسفر | ۴۴ میلیگرم (۶٪) |
پتاسیم | ۲۹۹ میلیگرم (۶٪) |
سدیم | ۳۰ میلیگرم (۱٪) |
روی | ۰٫۲۷ میلیگرم (۳٪) |
درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |
گل کلم دارای چربی و کربوهیدرات کمی است و پر فیبر و دارای ویتامین ب ۹، آب، و ویتامین C است. گل کلم حاوی چند فیتوکمیکال است که برای سلامتی آدم سودمند است. سولفورافان ترکیبی است که از بدن در مقابل سرطان محافظت میکند
- کاروتنوئیدها[۱]
- ایندول-۳-کربینول، یک ماده شیمیایی است که موجب گسترش ترمیم DNA[۲][۳] ,
و به عنوان استروژن موجب کاهش رشد سلولهای سرطانی میشود.[۴]
مصرف بالای گل کلم خطر سرطان پروستات را کاهش میدهد.[۵]
۱۰۰ گرم گل کلم دارای حاوی اطلاعات تغذیهای زیر است. براساس USDA
- کالری: ۲۵
- چربی: ۰٫۲۸
- کربوهیدرات: ۴٫۹۷
- الیاف: ۲
- پروتئین: ۱٫۹۲
گونههای گیاهشناسی
گل کلم و کلم بروکلی ساختارهای بسیار مشابهی دارند.[۶]
ایتالیایی
این نوع کلم ظاهر متنوعی دارد و شامل کلمهای سالانه و دوسالانه با رنگهای سفید و گونههای سبز، بنفش، قهوهای و زرد است. این نوع کلم را اجداد سایر کلمها به شمار میآورند.
شمال غربی اروپا دوسالانه
برداشت این نوع کلم در زمستان و اویل بهار است و از قرن ۱۹ ام بیشتر در فرانسه کشت و برداشت میشود.
شمالی اروپا سالانه
برداشت این نوع کلم در تابستان و پاییز است و از قرن ۱۸ ام بیشتر در آلمان کشت شدهاست و در شمال اروپا و آمریکای شمالی کشت و برداشت میشود.
آسیا
گل کلمهای استوایی یا آسیایی بیشتر در چین و هند کشت و برداشت میشود و از قرن ۱۹ در هند کشت آن توسعه یافت.[۷]
رنگها
سفید
گل کلم سفید رایجترین رنگ از گل کلم در سراسر جهان است.
نارنجی
گل کلم نارنجی ۲۵ برابر نوع سفیدش دارای ویتامین آ میباشد.[۸]
سبز
گل کلم سبز، نوعی دیگر از کلم است که نمونه رایج ان کلم بروکلی است.
رنگ ارغوانی
این نوع کلم که به رنگهای قرمز و شرابی نیز وجود دارد[۹] رنگ ارغوانی این نوع کلم به علت وجود آنتی اکسیدان آنتوسیانین در ان است.
آشپزی

گل کلم را میتوان سرخ شده، آبپز، یا بخارپز و به خام مصرف کرد. به صورت بخارپز ترکیبات ضدسرطان ان بیشتر نسبت به سرخ شده و اب پر حفظ میشود.[۱۰] در هنگام پخت، برگهای بیرونی و ساقه ضخیم برداشته میشود. برگ نیز خوراکی هستند اما اغلب دور انداخته میشوند
- ۹۸/۰۶/۲۵
- ۴۷ نمایش