نعنا
نعنا[۱] یا نعناع (نام علمی: Mentha) گیاهی است از رده دولپهایهای پیوسته گلبرگ که سردسته تیره نعناعیان و از سبزیهای خوراکی است. این گیاه تمام اسانسها و خواص پونه را دارد؛ ولی برگهایش کرک کمتری دارند و بریدگیهای کنار برگهای آن بیشتر از پونه و اسانس آن نیز ملایمتر است.
نعنا گیاهی است علفی با ریشه هوایی و ساقههای مستقیم و چهارگوش و زیرزمینی. ساقه و برگهای خوشبوی آن خوراکی و دارویی است و گاهی گلهای رنگین دارد.[۲]
برگهای آن به طول ۳ تا ۵ سانتیمتر، متقابل، نیزهای یا دوکی است، حاشیهٔ آن دارای بریدگیهای عمیقی است، بریدگیهای کناره آن نوک تیز است. کرک برگهای نعنا کم است. نعنا سبز معمولاً در سرتاسر جهان کشت میشود، این گیاه حاصل تبدیل و ماندگاری بوته گیاه ریحان چند ساله میباشد. این گیاه در نواحی شمال ایران و اطراف تهران به حالت وحشی و پرورشی میروید.[۳][۴]
نعنا قرمز گونهای از نعنا است که در لبه رودخانهها و در جریان آبهای ملایم و کمعمق میروید و چون برگهایش قرمزرنگ اند به این نام خوانده میشود.
محتویات
- ۱ گونهها
- ۲ خواص دارویی و کاربرد
- ۳ پانویس
- ۴ منابع
گونهها
- پونه (گیاه) Mentha pulegium
- منتا رکوینی Mentha requienii
- نعنا آبی Mentha aquatica
- پونه آسیایی Mentha longifolia
- نعناع زینتی Mentha spicata[۵]
- نعناع سیبی Mentha suaveolens
- نعناع کوهی Mentha piperita
- نعنا وحشی Mentha arvensis
- نعنا آبی – یا نعنا مرداب
- نعنا وحشی – یا نعنا ژاپنی
- نعنا آسیایی
- نعنا استرالیایی - نعنا رودخانه
- نعنا کانادنسیس
- نعنا سروینا - پونه هارت
- نعنا برگاموت – نعنا لیمویی
- نعنا کریسپاتا - نعنا برگ چین دار
- نعنا کونینگامی
- نعنا داهوریکا -
- نعنا باریک - نعنا دیمنیک
- Mentha asiatica
- Mentha australis
- Mentha canadensis
- Mentha cervina
- Mentha citrata
- Mentha crispata
- Mentha dahurica
- Mentha diemenica
- Mentha laxiflora
- Mentha sachalinensis
- Mentha satureioides
- Mentha vagans
خواص دارویی و کاربرد


این گیاه همه آثار نیرودهنده و بادشکن و خلطآور پونه (گیاه) را داراست.
منتول موجود در نعناع بهطور اختصاصی تولید ۳ مدیاتور اصلی التهاب توسط منوسیتها را مهار میکند. سنتز لکوترین B4، پروستاکلاندین و اینترلوکین۱ توسط منتول مهار میشود؛ بنابراین در درمان بیماریهای التهابی نظیر آسم برونشیال، کولیت و رینیت آلرژیک بسیار مؤثر است.[۶] از انساج نعنا نوعی کافور قابل تبلور نیز به دست میآورند که مانند کافور معمولی به کار میرود. دمکرده برگ نعنا را برای تقویت و رفع نفخ معده و روده مصرف میکنند.
برگهای خشک و نرم شده نعنا را برای خوشبو کردن ماست و دوغ و سرخشده آن را در روغن که به نام نعنا داغ موسوم است برای خوشبو کردن برخی آشها به کار میرود.
- ۹۸/۰۶/۲۶
- ۶۵ نمایش